Lateralisatie


Lateralisatie


Het lateralisatieproces is het rijpingsproces van beiden hersenhelften, waarbij één helft zich gaat ontwikkelen tot de dominante helft. De beiden hersenhelften kunnen dan goed gaan samenwerken.


Soms verloopt het lateraliseren niet goed. Tot de leeftijd van ongeveer acht jaar zijn er in de motorische ontwikkeling drie belangrijke fasen te onderscheiden, wanneer deze niet goed worden doorlopen of zelfs een fase wordt overgeslagen zullen (schoolse) vaardigheden en taken als leren veters strikken, leren lezen, schrijven en rekenen niet lukken en/of stagneren.



Kinderen die hun lateralisatiefase nog niet hebben afgerond kunnen nog letters en cijfers blijven spiegelen.



Ook kan hun werkrichting van rechts naar links zijn en dat is natuurlijk niet handig in een maatschappij die van links naar rechts schrijft en leest. Wanneer een kind in zijn ontwikkeling nog niet in deze fase beland is en tóch al moet schrijven kunnen er zich problemen voordoen en zal het compensaties gaan zoeken. Dit zal uiteindelijk tot leer- en/of gedragsproblemen leiden.

Het volledig doorlopen van de motorische ontwikkelingsfases is een voorwaarde om optimaal tot leren te komen.

Signalen van lateralisatieproblemen

     

  • Getallen en letters blijven spiegelen.
  • Moeite hebben met klokkijken.
  • Geen voorkeurshand hebben.
  • Verkeerde pengreep.
  • Steeds verder schuin van de kantlijn weg schrijven.
  • Een laag werktempo hebben.
  • Concentratieproblemen hebben.
  • Moeite hebben met automatiseren.
  • Op een werkblad van rechts naar links en/of van onder naar boven werken.


Lateralisatie screening en training


Tijdens de lateralisatie screening bekijken we verschillende onderdelen die een belemmering kunnen vormen in het lateralisatieproces. Met een aantal bewegingstesten kunnen we vaststellen in welke fase het kind zich bevindt en welke fase nog niet geheel doorlopen is. Door middel van deze testen leggen we het dominantieprofiel vast.


Aan de hand van de resultaten gaan we begeleiden op maat. We gaan bijvoorbeeld oefeningen doen die ervoor zorgen dat je eerst goed symmetrisch kan werken. Het is van belang dat deze oefeningen thuis ook gedaan worden. De lateralisatie training gaat vaak vooraf aan andere trainingen zoals JaMaRa rekenen of schrijfmotorische therapie.

Share by: