Werkgeheugen


Werkgeheugen


Het werkgeheugen is een tijdelijke opslagplaats. Het dient om informatie gedurende korte tijd te onthouden en te bewerken. Wanneer je informatie krijgt, kun je dit met je kortetermijngeheugen korte tijd onthouden. Het werkgeheugen helpt daarbij en zorgt ervoor dat je met de informatie aan de slag kan. Je gaat de informatie dan toepassen en gebruiken. Vervolgens gaat de informatie naar het langetermijngeheugen waar het wordt opgeslagen. Het werkgeheugen zorgt ervoor dat er geautomatiseerd kan worden.

 

Informatie opnemen doen we met onze zintuigen. Alle zintuigen zijn hierbij betrokken. Maar ieder kind heeft zo zijn eigen voorkeur voor welke zintuig hij gebruikt om informatie op te nemen. Het ene kind neemt nieuwe informatie graag op via de auditieve weg, het andere kind wil het graag eerst zien, leert graag vanuit beelden/schrift. Er zijn ook kinderen de graag tactiel de informatie willen opnemen, zij leren het beste door aanraking; zij moeten het eerst gevoeld hebben. Anderen doen liever beroep op het kinetische geheugen; zij moeten het ervaren hebben.


Voor kinderen met een visuele disfunctie, die in beelden denken of dyslexie hebben, hebben een niet zo sterk ontwikkeld kortetermijngeheugen. Het auditieve kortetermijngeheugen laat het hen meestal in de steek. Het opslaan van de talige instructie is voor deze groep kinderen erg lastig, hoe goed ze ook hun best doen. Deze groep kinderen kunnen vaak wel feilloos vertellen waar ze drie jaar geleden op vakantie waren. Ze kunnen alles precies omschrijven. Deze informatie komt uit het visueel langetermijngeheugen, dat is bij deze groep kinderen vaak sterk ontwikkeld.

Wat is automatiseren?


Met automatiseren wordt bij rekenen bedoeld dat je snel en zonder veel nadenken een som kan uitrekenen. Als je het antwoord op een som snel weet kan dat op twee verschillende manieren:


  • 4 + 4 = 8 Het is een rekenfeit dat je uit je hoofd weet (de som is gememoriseerd).
  • 7 + 8 = (7+ 3 = ) 10 .. (+ 5 =) 15 Je maakt gebruik van een tussenstap, maar die voer je snel en zonder veel nadenken uit (de som is geautomatiseerd).


Het gaat bij automatiseren om de volgende sommen:


  • Plus- en minsommen tot 20
  • Splitsingen van getallen tot 10 (8 = 5 + 3 etc.)
  • Tafels


Je moet deze sommen uit je hoofd kennen of vlot kunnen uitrekenen.



Werkgeheugentraining


Het werkgeheugen is te trainen. Wanneer de reflexen op orde zijn en we na onderzoek zien dat het werkgeheugen niet voldoende is, bieden we werkgeheugentraining aan. Bij deze training wordt gebruik gemaakt van horen, zien en bewegen.


Ook zullen we de dominantietest afnemen, omdat vanuit het dominantieprofiel er kan worden vastgesteld wat in het voordeel van het kind werkt en waar eventuele knelpunten liggen. Dit is handig voor de verdere begeleiding van uw kind (op school).

Share by: